Op 15 maart is het weer zover. U kunt uw stem uitbrengen op de partij van uw voorkeur. Nu is het bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer al een hele klus om alle meningen die de verschillende partijen hebben te kennen, bij de komende verkiezingen is dat wellicht nog moeilijker. Met dit artikel proberen we u een beetje te helpen zonder te vertellen op wie u moet stemmen. Dat bepaalt u immers zelf!

In Nederland is stemmen een belangrijk grondrecht. Het biedt in ieder geval de kans je eigen keuze te laten weten. Dat betekent niet dat iedereen kan winnen… Het is belangrijker te weten hoe de Nederlanders samen denken over de thema’s die spelen. Want je moet ze immers samen oplossen.

Bedenk dat u zelf bepaalt hoe u stemt! En let deze keer vooral op de belangen dichter bij huis. Het gaat niet over de landelijke politiek.

Hoe werkt stemmen eigenlijk?

Ik snap ongeveer wat de Gemeenteraad en de Tweede Kamer doen, maar wat doen de Provinciale Staten en het Waterschap eigenlijk?

De provincie Zuid-Holland heeft veel te zeggen over zaken die in onze provincie spelen. Heel belangrijk om te weten is dat de leden van de Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer kiezen! De Eerste Kamer controleert elk besluit van de Tweede Kamer voor het een wet kan worden! Indirect kiest u dus de controlerende macht!

Wat doet de provincie Zuid Holland voor mij? Klik op de foto!

Wanneer zou je niet gaan stemmen? Klik op de foto!

Waarom is het waterschap belangrijk?

Waterschap Hollandse Delta zet zich iedere dag in voor voldoende (schoon) water, stevige dijken en veilige (vaar)wegen op de Zuid-Hollandse Eilanden. Bij de waterschapsverkiezingen gaat het om de toekomst van ons water. Door je stem uit te brengen, bepaal jij mee. Het waterschap weegt de belangen van de inwoners af.

Maar wat zijn nou eigenlijk de taken van waterschap Hollandse Delta? Klik op de foto!

Om bewoners te helpen bij het bepalen van een mening en dus ook om een idee te krijgen van de partij die daar het beste bij past is er een aantal stemwijzers gemaakt. Hieronder vindt u enkele. Misschien kiest u daarna wel een andere partij dan u nu denkt…

STEMWIJZER PROVINCIE ZUID HOLLAND Maker: Pro Demos

STEMWIJZER WATERSCHAP HOLLANDSE DELTA Maker: Pro Demos

“GROENE” STEMWIJZER Maker: Natuur & Milieu Zuid Holland

Hopelijk heeft u er iets aan en gaat u stemmen op 15 maart. U gaat toch ook?

Comments are closed