AED weer klaar voor gebruik

Het is natuurlijk van levensbelang dat als je een automatische externe defibrillator (AED) hebt, deze effectief werkt. Er geldt hiervoor geen externe jaarlijkse controle. Elke 2 jaar dien je wel de pads te vervangen.

Sinds 2019 AED

Sinds 2019 hangt er een AED in de Dokter de Vliegerstraat. De financiering van deze AED is door middel van een crowdfunding in de wijk en www.buurtaed.nl gerealiseerd (zie ook https://www.buurtaed.nl/project/buurtaed-voor-dokter-de-vliegerstraat-3274-heinenoord)

Eens in de 2 á 2,5 jaar dien je dus de pads te vervangen omdat de gel van die pads kan uitdrogen. Wij krijgen deze telkens automatisch toe gestuurd vanwege ons service contract met ProCardio. Zo ook recentelijk. We kunnen weer voort!

Nieuw servicecontract

Ergens begin volgend jaar moeten/kunnen wij het servicecontract weer verlengen. Mooi moment om ook dan middels crowdfunding de kosten bij elkaar te krijgen……

– wordt vervolgd –

Wat voor onderhoud heeft een AED nodig?

Een AED van controleert zichzelf elke dag. Daar hoeft dus nooit iemand voor langs te komen. De test die de AED zelf uitvoert is niet zomaar een test. Hij controleert namelijk de volgende onderdelen:

  • AED: software, circuits, omgevingstemperatuur, condensator (het onderdeel dat de stroomstoot afgeeft) en de stroomstoot zelf
  • Elektroden: aanwezigheid én werking/ kwaliteit van de elektroden
  • Batterij: resterende energievoorraad

Omdat dit dagelijks wordt getest heb je de zekerheid dat de AED het zal doen op dat ene moment wanneer iedere seconde telt. Onderhoud in de vorm van een monteur heeft een AED dus niet nodig. Wél moet elke 2 tot 2,5 jaar de elektrodencassette en elke 4 jaar de batterij worden vervangen.

  • In de elektrodecassette zijn de elektroden (ook wel pads genoemd) voorzien van contactgel. En hoewel de elektroden vacuüm zijn verpakt om uitdroging tegen te gaan, zal na verloop van tijd de gel gaan uitdrogen. Op de voorkant van de elektroden staat een vervaldatum. Vóór deze datum moeten de elektroden vervangen zijn.
  • De batterij heeft een gegarandeerde levensduur van minimaal 4 jaar. Omdat de AED zelftesten doet kan worden gewacht met het vervangen van de batterij totdat de AED melding maakt van “battery-low”. Als de AED deze melding geeft is de AED nog inzetbaar, want hij heeft een reservecapaciteit.

Mag iedereen een AED gebruiken?

Volgens de wet mag iedereen een AED gebruiken. Een AED leidt je door het reanimatieproces met uitleg. Hierdoor is het gebruiken van een AED niet moeilijk. Wel is het handig om hiermee te oefenen. Meld je bijvoorbeeld aan voor een reanimatiecursus. Hier leer je hoe een AED werkt en hoe je deze gebruikt. Zo verlies je geen tijd bij noodsituaties.  

#

Comments are closed