Aziatische Hornaar ook in de HW

Bron: Hoeksch Nieuws

Kenmerkend zijn de gele poten aan een overwegend zwart insect met een gele rand op het achterlichaam.De Aziatische hoornaar maakt 2 soorten nesten. In het voorjaar op een plek niet hoger dan 2 meter in een beschutte omgeving. Een afdakje van een houtopslag, in een schuurtje of ander rustig beschut plekje. Vanaf eind juni verhuist de kolonie naar de toppen van een boom op 20 tot 30 meter hoogte. Het nest kan zo groot worden als een skippybal en bestaat dan uit 1 koningin en wel 2000 werksters. In de maanden oktober-november kunnen uit 1 nest 50 tot 500 nieuwe koninginnen geboren worden.

De Aziatische hoornaar is een bedreiging voor de biodiversiteit. Een volgroeid nest eet wel 11 kilo aan insecten. Ongeveer 30 tot 40% honingbijen, afhankelijk van de beschikbaarheid.
Maar ze eten dus ook 60 tot 70% andere insecten en dat terwijl de hoeveelheid insecten de laatste jaren al flink minder is geworden. Insecten etende vogels hebben het hierdoor al moeilijk. Dit zal dus verergeren als deze hoornaar zich massaal gaat vestigen in onze streek.

Lees het volledige hier:
https://www.hoekschnieuws.nl/2023/10/08/aziatische-hoornaar-verovert-de-hoeksche-waard/

Foto credits: https://www.ieper.be/aziatische-hoornaar

Bron: Hoeksch Nieuws
Link: https://www.hoekschnieuws.nl/2023/10/08/aziatische-hoornaar-verovert-de-hoeksche-waard/

Foto credits omslagfoto: https://www.natuurpunt.be/pagina/de-aziatische-hoornaar

#

Comments are closed