Artikel AD Hoeksche Waard

Vrienden van Heinenoord over zonnepanelen in De Buitenzomerlanden: ‘Het wordt een enorme energiefabriek’
Het ligt als een zware steen op de maag. Het plan ‘De Buitenzomerlanden – Opladen aan de Oude Maas’ bedrukt de sfeer in het dorp Heinenoord en – zo zijn de bewoners eensgezind – verpest in de toekomst ook de leefomgeving, wanneer megawindturbines en een groot zonnepanelenpark de groene noordelijke rivierkant gaan ‘ontsieren’.

Arie Bevaart 03-08-21

Op de akker waar nu nog de stoelen aardappelen in rechte bedden hun knollen aan het rijpen zijn, windt Ben Smit, woordvoerder van de Vrienden van Heinenoord, zich op. ,,Hier moet het zonnepanelenpark komen. Een strook die zich zomaar kan gaan uitstrekken van misschien wel Klein Profijt bij Oud-Beijerland tot aan Kuipersveer. Er ligt verontreinigd havenslib, maar van een boer heb ik begrepen dat dat niet in de bovenste teellaag zit, maar ‘ongevaarlijk’ diep om gewassen op te verbouwen.’’

Nuance
Vorig jaar ‘dook’ Smit in het gemeentelijke project De Buitenzomerlanden, dat ooit nog werd vastgesteld door de gemeente Binnenmaas. ,,We zijn nu acht maanden verder sinds de oprichting van Vrienden van Heinenoord’’, zegt hij, ,,maar we voelen ons niet erkend. Er is nog steeds geen echt gesprek met de gemeente Hoeksche Waard geweest. Ga met ons in gesprek, en vraag waarom we ons zorgen maken. Laat ons écht participeren.’’
Ingeklemd tussen de A29, de N217 en het Oud-Beijerlandse industrieterrein De Bosschen koestert Heinenoord de open noordrand langs de Oude Maas. ,,En dan uitgerekend in dat open stukje waarin je tot rust kunt komen, staat dit te gebeuren. Dat zonnepark wordt met zo’n 22 hectare net zo groot als heel Heinenoord. Wij vinden dat we als dorp onevenredig worden belast in de energietransitie. Met windturbines én een zonnepark ontstaat er een enorme energiefabriek direct naast het dorp.’’

Brochure
Ook Piet Zijlstra, die héél dicht bij het toekomstige zonnepanelenpark woont, maakt zich zorgen over de (on)veiligheid van het park en de mogelijke gezondheidsrisico’s die de megawindturbines met zich meebrengen. ,,In een brochure over De Buitenzomerlanden zag ik vooral veel groen met boompjes en bijtjes en nauwelijks een windmolen. Maar dat is misleiding.’’ 

Zo had hij het zich niet voorgesteld toen hij enkele jaren geleden vanuit Nesselande hier ging wonen. ,,Ik wist dat er windmolens zouden komen, maar niet dat ze zoveel overlast veroorzaken. Ik wist niet dat er zonnepanelenparken zouden komen, want dan zou een verhuizing hierheen toch veel minder aantrekkelijk zijn geweest. Ook vanwege mijn vrouw, want zij is hoogsensitief en krijgt nu wellicht nog meer onrust in haar lijf.’’

Het gevoel willen hebben dat je als burger serieus wordt genomen – daar is het de Vrienden van Heinenoord om te doen. ,,Gooi die zonnepanelen langs de snelweg, daar is toch al een inbreuk op het landschap gemaakt. In het dorp zit zoveel kennis en betrokkenheid, gebruik die! Waarschijnlijk hebben de bewoners goede suggesties voor de besteding van het compensatiepotje. Er zijn betere opties dan een bos dat pas over veertig jaar een bos is…’’

*****************

Zie link AD Hoeksche Waard:
https://www.ad.nl/hoeksche-waard/vrienden-van-heinenoord-over-zonnepanelen-in-de-buitenzomerlanden-het-wordt-een-enorme-energiefabriek~a7555d64/

#

Comments are closed