Namen van verzetsstrijders in Tienvoet

ALGEMEEN DAGBLAD 8-6-2022 DE NIEUWE WIJK IN AANBOUW IN HEINENOORD.
TEKST ARCO VAN DE REE FOTO JEFFREY GROENEWEG JEFFREY GROENEWEG

De gemeente Hoeksche Waard is van plan vijf straten in de Tienvoet in Heinenoord namen te geven van verzetsstrijders die in 1945 zijn gefusilleerd langs de N217, op de plek waar het monument ‘Moeder’ staat. De nieuwbouwwijk wordt achter het oorlogsmonument gebouwd.

“Dat is mooi zo”, reageert René Nonner. “Het zal een hele gewaarwording zijn om te zien dat de naam van mijn vader als straatnaam voortleeft.” Begin 1945 werd Nonner opgepakt als lid van de knokploeg en al snel gefusilleerd. René was toen nog maar 4 jaar.  Rina Prohn (87) is ook blij verrast: “Ik vind het heel eervol, dat mijn vader op deze manier herdacht wordt”, zegt ze. Ook haar zoon en kleinzoon zijn trots op hun opa, die in de oorlog illegale krantjes drukte.

Er zijn te weinig straten in de Tienvoet om alle verzetsstrijders te vernoemen. Daarom is gekozen voor Albert Jappe Alberts, Carel August Filipson, Emanuel Hamburger, Cornelis Pieter Nonner en Machiel Wilhelm Prohn. In Brielle en Rotterdam zijn al straten vernoemd naar Pieter van der Wallen en Etienne de Bouter. De namen van de overige drie verzetsstrijders komen aan de beurt bij een eventuele uitbreiding van de Tienvoet.

Het idee om de nieuwe straten te vernoemen ontstond vorig jaar bij Dini Heiden. Toen verscheen haar boek ‘De Tien van Moeder’ met foto’s en achtergronden van de verzetsstrijders. Al snel ontstond het idee om de straten in de nieuwe wijk te vernoemen naar verzetsstrijders.

“Het monument staat ongeveer in de achtertuin van de woningen”, zegt ze. ” Op die manier komen heden en verleden op een natuurlijke manier samen en wordt een belangrijke gebeurtenis uit de geschiedenis van de Hoeksche Waard doorgegeven.”

‘Moeder’ is het oudste van de twintig oorlogsmonumenten die in de Hoeksche Waard staan. Het werd in 1950 onthuld aan de N217.

#

Comments are closed