Artikel AD Hoeksche Waard zaterdag 24 juli

De gemeente Hoeksche Waard is de zoektocht begonnen naar de eerste klimaatburgemeester op het eiland. De zoektocht vindt plaats vanwege de Nationale Klimaatweek, die van 28 oktober tot en met 5 november is.

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat vestigt in die week extra aandacht op alles wat er op dit moment gebeurt op het gebied van klimaatverbeteringen, zeker met het oog op het bereiken van de klimaatdoelen in 2030. Het doel van de Nationale Klimaatweek is om zoveel mogelijk Nederlanders te inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat.

Naast een oproep aan alle Nederlanders om deel te nemen, zoekt het ministerie in alle Nederlandse gemeenten naar een klimaatburgemeester. Burgemeester Bram van Hemmen van de gemeente Hoeksche Waard krijgt er die week dus een ‘collega’ bij, die zich inzet voor het klimaat door het aanpassen van de eigen levensstijl of het opzetten van een klimaatactie.

Participatie

Heinenoorder Ben Smit, die actief betrokken is bij de Vrienden van Heinenoord die inspraak willen bij de komst van een groot zonnepark in hun omgeving, voelt zich wel aangesproken door het opvallende idee voor een klimaatburgemeester. ,,Duurzaamheid en klimaatverbetering is meer dan de overschakeling naar groene stroom en het neerzetten van zonnepanelen. We hebben tegenwoordig ons mond vol over burgerparticipatie, maar uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat je op gemeentelijk niveau vaak tegen muren oploopt. Op dat gebied is nog heel veel te winnen. Zo’n klimaatburgemeester zou dus juist de dialoog met de betrokken burger moeten vergroten op dit specifieke vlak en een verbinder kunnen zijn. Hoe te langer ik over het idee nadenk, hoe enthousiaster ik eigenlijk word.’’

Kandidaten voor het Klimaatburgemeesterschap in de Hoeksche Waard kunnen zich aanmelden op:
www.iedereendoetwat.nl/NKW

#

Comments are closed